Коя дограма е най-подходяща за дома ни

Коя дограма е най-подходяща за дома ни

Коя дограма е най-подходяща за дома ни

Необходимостта от подмяна на старата дограма обикновено се съпровожда от доста въпроси. Видовете профили, които се предлагат на пазара са много, затова хората се затрудняват с избора. Вариантите основно са два – ПВЦ или алуминиева дограма. Те са по-практични.

Монтирането на алуминиева дограма е вариант, който се смята за резонен от голяма част от нашите клиенти. Факт е обаче, че при нея има някои особености. Този вид дограма не е скъпо решение. Това води до редовното му ползване за промишлени обекти, които не се нуждаят от топлоизолация.

Измежду модерните алуминиеви профили има модели с добри топлоизолиращи свойства, които се представят много добре с нивата на енергоспестяване, но все пак не може да достигнат качествата на PVC профилите. Безспорно те са с по-висок коефициент на енергийна ефективност. Като цяло два вида са равнопоставени и сравнително близки като основни характеристики. Това прави изборът на всеки клиент много зависещ от конкретните особености на дома, в който живее.

Най-често съветваме нашите клиенти да съобразят избора на профил с местоположението, изложението, локацията и метереологичните условия на населеното място, в което се намира дома им.

Новото строителство залага на PVC

При новото строителство се предвижда слагане на ПВЦ дограма. Това е общовалдно както за  жилищни, така и офис сгради. Това е в следствие на изискванията за енергийна ефективност, които задължително стоят пред строителните компания. Разбира се, ПВЦ дограмата е отличен вариант, който пести пари на крайния купувач. От него не се изисква сам да се ангажира с търсенето на фирма за дограма и избора на профили.

Тук единствената особеност е монтажът. От ключово значение е той да е качествено направен, защото в противен случай би се обезмислил и най-скъпият PVC профил.

Многокамерните профили спомагат за съхраняване на температурата в помещенията, особено ако са окомплектовани с подходящи стъкла.

Прозорците с PVC профили не се почистват и поддържат трудно. Точно обратното, този процес е лесен и не отнема дълго време. При този вид ПВЦ дограмата няма отваряне на крилата, както е при дървените дограми, които се мият понякога с часове, а понякога и по цели дни, особено ако живеете в голямо жилище с много на брой прозорци. ПВЦ профилите се измиват за минути с препарат за прозорци – просто се напръсква и се избърсва с мека кърпа. Тази процедура може да се извърши и с обикновена вода. Няма нужда от боядисване, тъй като покритието е изключително устойчиво.

PVC дограмата е по-достъпна

Материалите, които се използват за производството им, са неподатливи на капризите на времето. Прозорците не се деформират, запазват формата и качествата си през целия срок на експлоатация, а той е изключително дълъг.

Изборът на стъкла е много важен при поръчка на дограма, тъй като от тях зависи до голяма степен нивото на топлоизолация. Най-скъпите стъкла са всесезонни, като защитават жилището от температурни загуби през цялата година.

Ако бюджетът ви е по-ограничен и не е достатъчен за най-скъпите варианти, добре е да се знае, че и средните като цена предложения също са подходящи. Това е така, защото на нашите географски ширини температурите са умерени.