Как да изберем най-добрата дограма

Дограма

Как да изберем най-добрата дограма

Това е въпрос, който определено заслужава вниманието ни, нали?

На пазара можем да намерим множество фирми за дограма, които ще ни увещават, че са най-добрите и ще ни предложат най-изгодните условия, за да генерират продажба. За обикновения човек обаче не е лесно да се ориентира сред многообразието от видове. И така въпросът за най-добрата дограма продължава да е без отговор.

Според специалистите в областта, дограмата е съвкупност от профили, стъклопакет и обков. Дори да си вземем от най-висококачествените профили, трябва да имаме предвид, че решаваща роля играе процеса на монтаж. Ако горните три не бъдат сглобени професионално в едно цялостно изделие, дограмата, без значение от вида, ще изгуби изолационните си свойства. Затова, когато правим предварилно проучване, е добре да потърсим фирма с многогодишен опит, която сама произвежда и монтира дограмата.

Както алуминиевата, така и ПВЦ дограмата имат предимства и недостатъци. В обобщен вид някои от тях изглеждат по следния начин:

Плюсове на Алуминиевата дограма:

  • устойчив на температурните амплитуди
  • не се видоизменя с времето
  • по-лесна поддръжка и почистване
  • разнообразие от цветове
  • 100% рециклируема

Минус на Алуминиевата дограма:

  • с много малка топлоизолация

Плюсове на ПВЦ дограма:

  • по-добър топло и шумоизолатор
  • изисква минимална поддръжка
  • образува по-малък конденз

Минус на ПВЦ дограма:

  • при некачествена изработка може да вредна за околната среда, поради естеството на използваните материали

1. Алуминиева дограма

Алуминиевата дограма е предпочитана, когато става дума за офис сгради. Тя се характеризира с разнообразие в цветово отношение, което я прави идеална в зависимост от спецификата на офиса. Разбира се, тя е добро решение и за дома, като е много по-лесна за почистване от другите видове.

В последните години започнахме да се съобразяваме много повече с нуждите на околната среда. Алуминият в дограмата е природосъобразен материал, който позволява 100 % рециклиране.

2. ПВЦ дограма

ПВЦ дограмата е най-честият избор за българското домакинство. Тя е предпочитана основно, заради по-добрите си изолационни качества – спира студеният въздух през зимата, пази топло в помещенията и предпазва от шум. Според специалистите PVC дограмата осигурява до 40% от изолацията на дадена сграда. При нея също има разнообразие от цветове, но бялото си е вечната класика.

По-устойчивата, на капризите на времето и особено на UV лъчите, е PVC дограмата. Причината е в комбинацията на елементи, от които е изработена.

Има пряка зависимост между броя на камерите и топлоизолационните свойства на една PVC дограма. В България най-много хора се спираме на трикамерни стъклопакети, защото предлагат добра изолация на достъпна цена.

Броят на камерите всъщност показва броя на въздушните кухини, намиращи се между двете стени на профила. Колкото повече камери, толкова по-добра звуко и шумоизолация. Според специалистите петкамерната дограма повишава изолацията с 20%. Така камерите, които са близо до външната страна на помещението са с температурата навън, а тези, които са по-близо до стаята – с температурата в дома ни.

Тук се откроява и основният недостатък на алуминиевата дограма. При нея няма как да се говори за брой камери, защото алуминият като метал е естествен проводник и температурата е еднаква.