Каква дограма да изберем за къща

Каква дограма да изберем за къща

Каква дограма да изберем за къща

Все повече хора избират да се върнат към едновремешния начин на живот, заменяйки града с покрайнини, а апартаментите – с къщи. Тази тенденция кара съвременния градски човек все по-често да се пита как да направи качествен ремонт на къщата, в която планира да прекара следващите години от живота си. Неизменна част от въпроса е свързана с вида на дограмата.

В тази статия ще се опитаме да дадем красноречив отговор на главоблъсканицата, включваща профили, стъклопакети, видове стъкла, брой камери, обкови и прочие.

В Премиумпласт винаги съветваме нашите клиенти да се свържат с нас, ако имат конкретни въпроси, но ако се интересувате само от общи насоки, то следващите редове са за вас.

На първо място е важно да уточните няколко фактора, която директно или индиректно засягат къщата ви. Сред тях са:

  • Местоположение
  • Наличие на външна изолация
  • Ниво на експлоатация
  • Изложение и др.

В този материал ще ви предложим конкретна система, която с времето се утвърждава като една от най-ефективните за домовете на нашите клиенти – системата GENEO на REHAU.

Местоположение и изолация

Ако живеете в планински район, то е желателно да изберете дограма с доказано качество за своите прозорци.

Неслучайно GENEO от години са сред най-предпочитаните системи. Те категорично попадат в т.нар. висок клас дограма и благоприятстват ограничаването на топлообмена. Сред безспорните предимства на тези системи е високата енергийна ефективност, която ще осигури оптимална изолация на къщата ви. Да, цените на тези системи са по-високи, но обичайно това е с основание. Когато говорим за дограма и профили, по-високата цена обикновено означава и по-високо качество. Хубавата новина при къщата е, че напълно отсъства елементът на съобразяване със съседите. Ако домът ви има отлична външна изолация, загубата на топлина ще бъде сведена до минимум. Това рядко е така, когато става дума за жилищни блокове.

Системите GENEO дават всички основания за изграждане на една качествена връзка между прозореца и стената. По този начин при поставяне на нова ПВЦ дограма парите, които се отделят от естествените процеси като дишане, готвене, отглеждане на цветя и прочие няма да останат в къщата и в последствие няма да се появи мухъл.

Изложение

Да кажем например, че къщата ви е с предимно западно изложение. В такива случаи ние препоръчваме да изберете т.нар. нискоемисийно или К-стъкло за прозорците.

Този вид стъкло отразява дългата вълна на спектъра и я връща обратно в помещението. През лятото няма как да повлияе по неблагоприятен начин, освен ако къщата не попада под пряката слънчева светлина. Важно уточнение тук е, че стаите няма да се нагряват от К-стъклото, а от директно преминаващите слънчеви лъчи, които нагряват предметите в помещението.

Затова съветваме собствениците на такива къщи да осигурят засенчване. Така дори при 30+ °C навън, вътре ще бъде хладно. През зимните месеци тази топлина ще бъде добре дошла.