Какво да имаме предвид, когато избираме алуминиева дограма

Алуминиева дограма

Какво да имаме предвид, когато избираме алуминиева дограма

Когато си купуваме жилище, едно от многото неща, които трябва да изберем е алуминиева дограма или ПВЦ.

За мнозина от нас обаче решението е трудно, защото не познаваме спецификите между двата вида. Според експертите разликите не са големи, но в някои случаи могат да се окажат ключови. По-доброто познаване на качествата на дограмата ни улеснява неимоверно много, когато трябва да изберем между алтернативите на пазара.

Профили за алуминиева дограма

Профилът е онази характеристика, която ни вълнува най-много, защото е от голямо значение. Специалистите в сферата съветват да спрем избора си върху гръцката система ЕТЕМ. Най-разпространени са Е 75 и Е 45.

За тях е необходимо да знаем следното:

ЕТЕМ 75

Е 75 е:

  • отваряема система с широк прекъснат термичен мост;
  • с допълнителен изолатор под стъклопакета;
  • с допълнителен изолатор в зоната на термопрекъсване;
  • с възможност за монтиране на противоввзломен обков за по-добра защита;
  • с модерен дизайн.

ЕТЕМ 45

Е 45 е:

  • сред най-продаваните отваряеми системи с прекъснат термичен мост;
  • с възможност за прав или заоблен дизайн;
  • с възможност за влагане на допълнителни изолатори в профилите;
  • висококачествена;
  • на достъпна цена.

Топлите алуминиеви профили имат прекъснат термомост. Те идеално се справят с появилите се конденз и мухъл по прозорците. Това ги прави в пъти по-предпочитани както за жилищни кооперации, така и за бизнес и административни сгради.

Всеизвестен факт е, че фирмите предлагат разнообразие по отношение на профилите за алуминиева дограма. Ако имаме нужда от допълнително разясняване на спецификите на дадена система, най-добре да се свържем с избраната фирма и да попитаме за информация. Така няма да имаме колебания, когато се стигне до момента на покупка.

Цена на алуминиевата дограма

Със сигурност, цената на алуминиевата дограма има значение за качеството. Възможно е спестените пари днес, да ни отворят нови разходи в близко бъдеще. Затова експертите съветват да изберем алуминиева дограма от висок клас и да следим за правилния й монтаж. Лошото монтиране може рефлектира върху качествата й, а също и върху периода на експлоатация.

При търсене на информация, най-често искаме да видим цената на алуминиевата дограма за м2. Това, което трябва да имаме предвид е, че тази сума е ориентировъчна и не е фиксирана крайна цена.

Тя може да се пресметне, когато бъдат уточнени допълнителни характеристики на алуминиевата дограма. Такива са: вида на отваряне на прозореца, вида на стъклопакета, броя камери, цветът, обкова и прочие.

Не един и два са факторите, които трябва да съобразим при избора на алуминиева или ПВЦ дограма. Безспорните плюсове, които можем да посочим в графата на първата са свързани с климатичните условия. Алуминият на се влияе от тяхната промяна. Устойчив е на градушки, бурни ветрове, обилни снеговалежи и т.н. Също така не се поддава на корозия. Експертите я определят като по-сигурна спрямо PVC.

Няма как да не споменем и лекотата, с която се чисти. Важно е само да не използваме абразивни препарати, които са вредни за повърхността й. Добрата грижа ще удължи времето, в което ще я ползваме.

Когато решим да я сменим, можем да го направим без угризения на съвестта, че замърсяваме природата. Алуминият е материал, който може напълно да бъде рециклиран без да има отрицателни последици а околната среда.