Видове отваряне на прозорци – на кой да се спрем

Отваряне на дограма

Видове отваряне на прозорци – на кой да се спрем

Дограмата може да се окаже едно от най-големите удобства в дома ни. Несъмнено, тя ни предпазва от външните неприятни шумове и задържа топлината в помещенията през студените месеци. Нейните качества зависят от няколко фактора – броя на камерите, вида профил и дори начина на отваряне.

Точно последното е често търсена екстра от клиентите, когато става дума за покупката на първа или подмяната на вече остаряла дограма. Разбира се, за това има основателна причина, а именно, че проветряването става в пъти по-лесно.

Колкото повече сегменти от прозореца се отварят, толкова по-висока е крайната цена на продукта.

Различните видове дограма и тяхното различно отваряне до голяма степен зависят от няколко неща, едно от които е обковът.

Най-добре познати са хоризонталното и вертикалното отваряне.

Хоризонтално отваряне на дограма

При хоризонталното отваряне на алуминиева и ПВЦ дограма имаме избор между едноосово и двуосово отваряне. Едноосовото е най-широко разпространеното обикновено отваряне, а двуосовото – отваряне отгоре и отстрани.

Има значение типа прозорец. Ако той е по-голям, може част от него да не се отваря, но в случай, че искаме по-бързо проветряване е добре всички крила да имат тази възможност. Може само едното от тях да е снабдено с дръжка, а другото да се отваря с и без нея. Също добре познато е и двете крила да се отварят, но едното едноосово, а другото – двуосово. Това е оптималната опция за постепенно проветряване на помещението според специалистите в обастта.

Добре да знаем, че горепосочените варианти са валидни и за балконски врати и остъклени с дограма за тераси.

Не особено популярно у нас е отварянето чрез плъзгане. То е подходящо за големи врати и прозорци обаче, които не се срещат много при жилищното строителство в България. Експертите обясняват, че при плъзгането топло и звукоизолацията е по-слаба.

Комбинациите са всевъзможни и у нас има много фирми за дограма, които имат опита и възможността да ги осъществят.

Вертикално отваряне на дограма

Вертикалното отваряне на дограма е това, при което прозореца се отваря само отгоре. Ако искаме тази възможност, можем да използваме услугите на специалисти, които да подменят механизма. В зависимост от вида на обкова, който имаме, можем да преработим стандартния начин за отваряне, като добавим двуосов механизъм.

Сред някои от предимствата на двуосовия механизъм са:

  • Модерен и гъвкав дизайн;
  • Възможност за проветряване на помещенията от различни страни;
  • По-голяма функционалност на прозорците;
  • Естетически издържана визия;
  • Осигуряване на лесен достъп за почистване на дограмата.

Разбира се, изборът на двуосов механизъм зависи от нуждите на домакинството ни. Първоначалният избор на двуосово отваряне ще ни спести по-нататъшни разходи за добавянето му, а и цената на тази услуга не е висока. Не по-малко значимо е да обърнем внимание и на мебелите в стаята, за да преценим на коя страна и кое от крилата на прозореца ще се отваря и кое не. Важно е и за коя стая от дома ни избираме дограмата.

Фирмите, които предлагат различни видове дограма разполагат с експерти, които да ни консултират в случай, че не знаем кое е най-доброто решение. С тяхна помощ много по-лесно ще направим най-добрият избор за тази част от дома ни.