Как бързо и лесно да почистим дограмата

Почистване на дограма

Как бързо и лесно да почистим дограмата

Чистотата на прозорците е сред основните грижи на всяка домакиня. Както алуминиевата, така и ПВЦ дограмата изискват време и внимание, за да се почистят. За съжаление, не винаги можем да им ги отделим.

Затова е нормално да търсим бързи и лесни начини, които да са ефективни, но да не изискват часове. Разбира се, зависи колко голям е домът ни и какъв е размерът на прозорците. Когато са почистени, те пропускат много повече светлина. Наслоеният прах може да погълне около 50% от светлината.

За да имаме добре изглеждаща и поддържана алуминиевата и ПВЦ дограма у дома, може да изградим определине навици, с които да се грижем за безупречния й вид.

Освен сезонното почистване веднъж в годината, обикновено ни се налага да мислим за чистотата на дограмата след нейната подмяна или след ремонт.

Почистване на дограма от мазилка

Първият път, когато ще се сблъскаме с въпроса за почистването на дограмата от мазилка е след ремонт вкъщи. Ако тя не е предварително предпазена с найлон или защитно фолио, то по нея ще останат петна, които ще изискват основно почистване.

Преди да се захванем с него е препоръчително да постелем на пода вестници или найлон, за да не падат директно на пода остатъците мазилка.

Специалистите препоръчват да отстраним пресните отпечатъци от гипс и хоросан вниматeлно с гъба и вода. Песъчинките, които са се появили вследствие на подмазването на прозореца по профилите, както и в отводнитenните отвори отвън следва да се почистят с прахосмукачка. Твърдите строитeлни остатъци по профилите да се отстранят с дървена или пластмасова шпатула. В никакъв случай не трябва да почистваме касите, крилата и стъклопакетите с остри предмети, както и с агресивни почистващи препарати и разтворитeли.
нещо, което е добре да знаем – ПВЦ профилите се натоварват eлектростатично при почистване със суха кърпа, в следствие на което бързо се замърсяват . Затова е добре препарата да съдържа антистатик. Гумените уплътнения се третират с вaзeлин.

Почистване на тиксо и лепенки от дограма

Тиксото или лепенките, с които ни бива монтирана дограмата обикновено оставят следи след като го свалим. За съжалание, те не винаги се премахват лесно с вода. Онлайн и в големите вериги магазини се предлагат разнообразни препарати за почистване на дограма, които действат точно срещу упоритото старо тиксо. В случай, че не успеем да откриете подходящ, някои домакини съветват да използваме микрофибърна гъба, върху която предварително сме капнали олио.

Така също се отстраняват лепенки от всякакви стъклени повърхности, не само от алуминиевата и ПВЦ дограма.

В случай, че просто искаме да махнем наслоения прах можем да заложим на добрата стара гъба и малко топло вода. За да придадем на работата си напълно завършен вид, може да подсушим с памучна гъба.