Как бързо и лесно да почистим дограмата

Почистване на дограма

Как бързо и лесно да почистим дограмата

Чистотата на прозорците е сред основните грижи на всяка домакиня. Както алуминиевата, така и ПВЦ дограмата изискват време и внимание, за да се почистят. За съжаление, не винаги можем да им ги отделим.

Затова е нормално да търсим бързи и лесни начини, които да са ефективни, но да не изискват часове. Разбира се, зависи колко голям е домът ни и какъв е размерът на прозорците. Когато са почистени, те пропускат много повече светлина. Наслоеният прах може да погълне около 50% от светлината.

За да имаме добре изглеждаща и поддържана алуминиевата и ПВЦ дограма у дома, може да изградим определине навици. Те ще ни помогнат да се грижем за безупречния й вид.

Освен сезонното почистване веднъж в годината, обикновено ни се налага да мислим за чистотата на дограмата след нейната подмяна или след ремонт.

Почистване на дограма от мазилка

Първият път, когато ще се сблъскаме с въпроса за почистването на дограмата от мазилка е след ремонт вкъщи. Ако тя не е предварително предпазена с найлон или защитно фолио, то по нея ще останат петна. Излишно е да казваме, че ще изисква основно почистване в последствие.

Преди да се захванем с него обаче е препоръчително да постелем на пода вестници или найлон. По този начин ще предпазим пода от  остатъците мазилка.

Специалистите препоръчват да отстраним пресните отпечатъци от гипс и хоросан вниматeлно с гъба и вода. Песъчинките, които са се появили вследствие на подмазването на прозореца по профилите, както и в отводнитenните отвори отвън следва да се почистят с прахосмукачка. Твърдите строитeлни остатъци по профилите да се отстранят с дървена или пластмасова шпатула. В никакъв случай не трябва да почистваме касите, крилата и стъклопакетите с остри предмети, както и с агресивни почистващи препарати и разтворитeли.

Нещо друго, което е добре да знаем – повечето ПВЦ профили се натоварват eлектростатично при почистване със суха кърпа. В следствие на това те бързо се замърсяват. Затова е добре препарата да съдържа антистатик. Гумените уплътнения се третират с вaзeлин.

Почистване на тиксо и лепенки от дограма

Тиксото или лепенките, с които ни бива монтирана дограмата обикновено оставят следи след като го свалим. За съжалание, те не винаги се премахват лесно с вода. Не само онлайн, а и в големите вериги магазини се предлагат разнообразни препарати за почистване на дограма. Те действат ефикасно срещу упоритото старо тиксо. В случай, че не успеем да открием подходящ, може да използваме микрофибърна гъба. Специалистите съветват върху нея предварително да сме капнали олио.

Така също се отстраняват лепенки от всякакви стъклени повърхности, не само от алуминиевата и ПВЦ дограма.

В случай, че просто искаме да махнем наслоения прах можем да заложим на добрата стара гъба и малко топло вода. За да придадем на работата си напълно завършен вид, може да подсушим с памучна гъба.