С каква дограма да заменим старата

С каква дограма да заменим старата

С каква дограма да заменим старата

Ако погледнем към прозорците на сградите, покрай които минаваме ще забележим, че дървената дограма се забелязва все по-рядко. Когато настъпи момент за основен ремонт, хората предпочитат да монтират алуминиева или ПВЦ дограма на жилищата си, заради нотката модернизъм, която носи. Причините за това решение са много, а що се отнася до новото строителство – там такава дилема не съществува.

В тази статия ще разгледаме няколко съществени предимства на PVC профилите. Накрая ще бъдете напълно убедени, че именно те са най-разумното предложение за освежаване на екстериора на дома ви.

В момента, в който вземете решение за смяна на старата дограма с ПВЦ, трябва да се уточнят множество детайли. Ето два от тях.

Профилите на прозорците

Първо, какви точно ще бъдат профилите. Това се определя според обекта, на който ще се поставя дограмата. От броя на камерите и технологията на уплътняване зависи до голяма степен нивото на топло и шумоизолацията на прозорците. Тук се намесва и фактора цена. Естествено, по-добрата изолация има и по-висока цена. Затова се правят доста комбинации, като на най-уязвимите северни прозорци се поставят профили с по-високи топлоизолиращи свойства, а в участъци, където няма такава необходимост се ползват по-евтини варианти. Такива са например прозорци, пред които има остъклена тераса и други.

Вида на стъклата

Стъклата, които се поставят на новата ПВЦ дограма имат огромна роля за енергоспестяването в жилището. Съвременните стъкла имат свойството да задържат топлината. Това е полезно както през зимата, така и през лятото. Горещите слънчеви лъчи не могат да проникнат през качествените всесезонни стъкла. Същото важи и за зимния студ. Така енергопотреблението се намалява значително, което се отразява благоприятно на сметките за ток.

Разписваме малко по-подробно 3-те фактора, които клиентите ни най-често намират за решаващи при избора на PVC профил.

  1. Гарантирани топло и звукоизолация

Най-важното предимство – ПВЦ прозорците се затварят херметично, като това носи много ползи на домакинството.

На първо място е факта, че многокамерните профили създават перфектна топло и шумоизолация. В големия град шумът е основен проблем за повечето хора. В шумните квартали не може да се почива и да се вършат други дейности, изискващи съсредоточаване. Дразнещият шум обаче си остава навън, когато на прозорците е монтирана дограма с високи шумоизолиращи свойства.

  1. Лесно почистване и поддръжка

Прозорците с монтирана ПВЦ дограма не се нуждаят от трудоемка поддръжка. Няма уплътняване, защото те са херметично затворени, няма боядисване, нито поправки – просто дограмата се измива с вода. Не съществува и проблема с изменяне на профила от влагата. Години наред монтираната дограма стои в първоначалния си вид. Това е едно предимство, което не е за подценяване, тъй като спестява много средства и нерви.

  1. Красив екстериор на жилището

Не на последно място е визията на прозорците с ПВЦ дограма. Те имат много красив, изчистен облик, като по отношение на цветовата гама на рамките има множество вариации. В повечето случаи хората предпочитат бели прозорци, но за много обществени сгради, хотели и частни домове се проектират прозорци с цветни рамки, които да хармонират с определен дизайн, визия или идея.