На какъв стъклопакет да се спрем

стъклопакет

На какъв стъклопакет да се спрем

Видът на стъклопакета е от голямо значение за отличната топло и звукоизолация на жилището, в което живеем. От броя камери и вида на стъклата зависи тишината у дома, а също и разходът за електроенергия.

Поради тази причина трябва да знаем за какво да следим, когато избираме алуминиева или ПВЦ дограма.

За цена може да се говори едва след като ме уточнили какъв да е броят на камерите.

Онлайн има куп информация по темата, но за мнозина от нас все още е трудно да се ориентира по отношение на обкова, вида на профила, броя камери, изолацията на дома и прочие странични фактори. Фирмите за дограма отчитат тенденция при по-честия избор на профили с немско качество. Такъв е и REHAU.

Почти 100% от дограмата е стъклопакет. Това го прави ключова част от всеки прозорец.

Какви стъклопакети има и на какви цени

Винаги, когато избираме дограма, опитваме да се вестим в предварително зададени от бюджета ни рамки.

Видовете стъклопакети са няколко, но всеки е подходящ за различен тип строителство, изложение на стаите и прочие.

Еднокамерен или двоен стъклопакет

При него двете стъкла биват разделени от въздушна междина. Характеристиките им са от голямо значение за топло и звукоизолацията на дограмата. Специалистите, работещи във фирмите за дограма, предупреждават, че двойният стъклопакет благоприятства появата на влага по прозорците.

Еднокамерният е сред предпочитаните за помещения с южно и западно изложение. Характеристиките на самото стъкло също са важни. Удачен избор е К стъклото, което през последните години става все по-популярно. Дебелината на стъклото има пряко отношение към изолационните качества. Колкото по-голяма е тя, толкова по-добре.

Двукамерен или троен стъклопакет

В този случай налице са три броя стъкла с въздушна междина. Стъклопакет с повече на брой стъкла говори за по-добро пестене на енергия. Този показател е водещ за много семейства, когато избират дограма, респективно това прави тройният предпочитан пред двойния.

Факт е, че дограмата се оскъпява от броя камери. Компромис обаче не бива да се прави, защото крайният резултат няма да е удовлетворяващ. Специалистите съветват да изберем стъклопакет с различни по дебелина стъкла. По този начин шумоизолацията ще бъде в пъти по-добра.

Двукамерният е подходящ за помещения със северно и източно изложение. К стъклото е уместен избор и за такива стаи, защото осигурява оптимална топлоизолация. Това се дължи на неговото нискоемисийно покритие. Цената му е по-висока спрямо някои други видове, но това е оправдан дългосрочен разход. То може да се съчетае с друго стъкло – например 4 сезона.

Трикамерен или четворен стъклопакет

Тук има четири стъкла и две въздушни междини. Без съмнение този вид предоставя отлична топлоизолация, особено в сравнение с останалите два.

Четворният стъклопакет е най-често срещаният избор, ако живеем на по-висока надморска височина. В полите на планините температурите са значително по-ниски, което означава, че ни трябва профил с поне три камери.

Разбира се, цената е по-висока, а също и теглото на дограмата.

Когато избираме стъклопакет освен цената на дограмата, трябва да ни води и изложението на стаите в дома ни.

От значение е също дали апартаментът или къщата ни се намира из тихите улички на квартала, или сме на оживен булевард с денонощен трафик. Такъв тип детайли са определящи и често именно те накланят везните в полза на конкретен профил.