3 вида стъкла, подходящи за стъклопакета на дограмата

Стъкло за дограма

3 вида стъкла, подходящи за стъклопакета на дограмата

Дограмата е неизменна част от модерния дом. С годините тя става все по-достъпна като цена, а и като разнообразие от профили, които пазара предлага.

Когато казваме дограма ние имаме предвид едно цяло, но истината е, че всъщност става дума за професионално комбиниране на няколко елемента – профил, обков и стъклопакет. Можем да определим една дограма като качествена, когато е изработена и монтирана, по начин, който запазва свойствата й напълно.

Съществено значение за тези свойства има и стъклото. Разнообразието в това отношение е наистина голямо, което може да е доста объркващо в даден етап. В тази статия ще разгледаме три от най-разпространените и купувани видове стъкла:

Всесезонно стъкло

Няма две мнения по въпроса, че изборът на стъкло често пада върху т.нар. 4 сезона. Не е случайно, че е така препоръчвано от специалистите, работещи във фирмите за дограма. Причината е, че то целогодишно е подходящо за помещения с всякакво изложение.

Познато е също и като нискоемисийно, защото предпазва природата от вредни емисии и понижава сметките за отопление и охлаждане на дома ни. Специфичното при него са двата много тънки сребърни пласта, които осигуряват стопроцентова защита при студено време. Нещо повече, освен отлична изолация, те спират проникването на слънчевите лъчи през лятото и по този начин стаите с южно изложение са прохладни.

Не само експертите в областта, но и родителите с малки деца препоръчват четири сезона без колебания. Обяснението е, че това нискоенергийно стъкло спомага за постепенната смяна на градусите в жилището. Понякога има дни, в които времето рязко застудява или се стопля. С 4 сезона, ще можем да се радваме на плавен преход, който няма да изтормози най-малките членове на семейството.

К стъкло

Това е може би най-популярното от всички видове и чест избор за стъклопакета. К стъклото също е нискоемисийно и е основата, която помага на други видове стъкла, в това число и четири сезона, да се развият.

Ако към днешна дата 4 сезона е най-купуван, то до преди няколко години К стъклото е много по-предпочитано. Това се дължи главно на неговото качество да задържа топлината в жилището през зимата.

За съжаление, като негов минус няма как да не отчетем, че именно тази топлина, която не може да излезе, е причина за задушни стаи със спарен въздух през летните месеци. Решението в такива ситуации е редовното проветряване.

Няма спор обаче, че ако домът ни има една или повече стаи със северно изложение, К варианта е най-резонният избор, особено ако изберем ПВЦ дограма. Специалистите от фирмите за производство на дограма са категорични, че това може да ни спести повече от 20% загуби на топлина в студените месеци.

Прозрачно стъкло

То е известно още като флоатно и в своята същност е напълно гладко и без каквито и да било оптични дефекти. Определено е в класацията на най-произвежданите в съвремието стъкла.

Може да бъде два вида – бяло или цветно – кафяво, синьо, зелено и други. Определяно е като едно от най-лесните за монтаж, а и е цена, която всяко домакинство може да си позволи. Като друго негова преимущество може да се посочи факта, че намалява отблясъците и ограничава проникването на UV лъчите.

Не са един и два вариантите, на които можем да се спрем, когато избираме стъклопакет за дограма. Всеки от тях е с различни свойства и цена, но за да направим информиран избор, най-добре да се свържем с фирма за производство на ПВЦ и алуминиева дограма и да попитаме за компетентно мнение.