Каква дограма да сложим

Каква дограма да сложим

Надали има някой, който не си е задавал този въпрос, когато се прави основен ремонт на жилище. Истината е, че отговорът може да се окаже много относителен, защото зависи от различни фактори. Голяма част от хората не са запознати с тънкостите, които трябва да се обмислят, когато се купува дограма. Разбира се, фирмите разполагат със специалисти, които с готовност оказват необходимата помощ, в случай, че се колебаем между различни профили.

За да помогнем за преценката, в тази статия ще разгледаме някои от характеристиките на двата най-купувани видове дограма – алуминиева и ПВЦ.
Като за начало е добре да уточним, че няма понятие като „най-добра дограма“, защото и двата вида имат както плюсове, така и минуси.

1. Алуминиева дограма

алуминиева дограма

Благодарение на развитието на технологиите през последните години се наблюдава изключително покачване на качеството на алуминиевите профили. По отношение на подобряването на производствения процес се цели покриване на специфичните технически спецификации и стандарти, които ЕС има.

Алуминиевата дограма напълно отразява идеята за природосъобразност, която целият свят започва да изповядва. Металът може да се рециклира изцяло, което го прави желан строителен материал.
Сред доказаните му качества без съмнение са:

 • Впечатляваща здравина
 • Чудесни антикорозионни качества
 •  Дълготрайност
 •  Лесна поддръжка
 • Устойчив на големи температурни разлики

Тези шест предимства съвсем не покриват изчерпателния списък, но са част от плюсовете му, които го правят желан и търсен материал за производството на профили за дограма.
Алуминиевите профили са подходящ избор както за бизнес, така и за жилищни сгради. Все пак общото мнение на дългогодишните специалисти е, че изолацията, която осигуряват не е така добра, както на ПВЦ и заради това по-рядко се слагат на жилищни кооперации.

Профилите, които са с прекъснат термостат са разумен вариант за бизнес сгради. Важна подробност, която да отбележим в случая е, че те се предлагат в различни цветове, което отлично може да се комбинира с дизайна на интериора, а също и на екстериора.

2. ПВЦ дограма

пвц дограма

Както споменахме и по-горе, PVC е много по-предпочитаният профил, когато говорим за жилищно строителство. Сред преимуществата му над останалите алтернативи са:

 • Отличен шумоизолатор
 • Отличен топлоизолатор
 • Не се нуждае от специална поддръжка
 • Образува по-малък конденз
 • Устойчива на различни температурни влияния
 • Подлежи на многократно рециклиране

По отношение на последното могат да се открият прилики с алуминиевата дограма. Това, което обичайно накланя везните в полза на PVC, са неоспоримите изолационни качества. Именно те не позволяват на студения въздух да влезе в помещенията през зимата, нито на топлината да излезе навън. Аналогично е положението с шума. За онези, чиито домове се намират на оживени и шумни улици или булеварди, пластмасовите профили са най-разумният избор.

Те са се доказали във времето като особено устойчиви на снежни виелици, силни бури, проливни дъждове, жарко слънце и прочие.

Последна, но не и по важност, е тяхната сравнителна непретенциозност по отношение на препаратите, с които да се почистват. При наличието на по-сериозни замърсявания може да се наложи използването на по-силни препарати, но в повечето случаи швантуфа и верото вършат чудесна работа.

Разбира се, когато се питаме с каква дограма да заменим старата, ние неминуемо определяме бюджет, който да ни е изходна точка. Правилното планиране ще ни помогне да намерим профил, обков и стъклопакет на разумна цена, която можем да си позволим.