Как да решим проблема с конденза по прозорците

Конденз по прозорците

Как да решим проблема с конденза по прозорците

Кондензът по прозорците е ужасен проблем, с който на всеки му се е налагало да се бори.

Контролирането на влагата по дограмата е нелека задача. За съжаление, това е нещо, което трудно може да се избегне. Често именно в следствие на конденз е възможно да се появи и мухъл. Това явление е обичайно през студените месеци, когато жилището ни е с по-висока температура в сравнение с тази навън.

Влагата избива там, където влажен въздух се допира до студени повърхности. Образуват се капки води, които се стичат по стъклата, а и по стената под прозореца, освен ако нямаме подпрозоречна ниша. Тя би ни улеснила в попиването на водата, спестявайки ни шпакловането всяко лято.

Конденз може да се появи и по най-скъпата дограма, така че в този случай цената не е определящ фактор. Експертите съветват да избираме двоен или троен стъклопакет с високоенергийни и нискоемисийни стъкла, каквото е 4 сезона.

Кондензът се наблюдава по краищата на стъклопакета, защото това е най-слабото място. За съжаление, точно там топлоизолацията е най-слаба, а коефициентът на топлопроводимост – най-голям.

Разбира се, има начини за справяне с влагата. Ето три от тях:

  • Периодичното проветряване помага при конденз по прозорците

Това е едно от най-лесните неща, които можем да правим ежедневно. В случай, че в стаята сушим пране или готвим, е препоръчително да проветряваме на момента. Също така може да оставяме прозорците широко отворени за 10-15 минути сутрин и вечер.

 

Конденз по прозорците

 

  • Външната изолация решава проблема с влагата по прозорците

Външната изолация на жилището е разход, който обикновено се планира от по-дълго време. Несъмнено обаче той е оправдан, защото ще повиши значително температурата в дома ни. По този начин около прозореца ще се постигне баланс между градусите вън и вътре. Това ще е ползотворно и ефективно при неприятния проблем с конденза.

  • Използване на дистанционер „топъл край“ помага да се справим с конденза

В момента най-добрият дистационер е т. нар. „топъл край“. Той води името си от това, че запазва краищата на стъклопакета топли, защото е чудесен изолатор и спира преминаването на водни и въздушни пари.

Специалистите се обединяват около мнението, че изолационните му характеристики са отлични. Поддържането на по-висока температура по краищата на стъклопакета значително намалява риска от образуването на конденз по стъклопакета. От своя страна това понижава нивото на натрупване на вреден мухъл и плесен по прозореца.

Монтажът е не по-малко важен, когато става дума за конденз по дограмата. Неправилното монтиране може да понижи драстично високото качество на дограмата и да наложи нейната подмяна. Добре е да се запознаем с най-добрите фирми в бранша и да не правим компромис в това отношение, както не бихме направили с качеството и цената на дограмата.